Veelgestelde Vragen over Chiropractie

Wat doet een chiropractor eigenlijk?

Chiropractie is een alternatieve geneeswijze die in 1895 werd opgericht door Daniel David Palmer in Davenport, Iowa. Het is gericht op wat bekend staat als de musculoskeletale structuur van het lichaam, met name de wervelkolom. De musculoskeletale structuur is in essentie alles wat het lichaam bij elkaar houdt, afgezien van de huid, waardoor het lichaam kan bewegen terwijl het zijn vitale organen ondersteunt en beschermt. Chiropractors gebruiken verschillende technieken om de wervelkolom, gewrichten en het weefsel in de juiste positie te zetten om bepaalde aandoeningen te behandelen. De natuurlijke genezing wordt hierdoor aangemoedigd zonder dat medicatie en/of chirurgie nodig is. Chiropractie wordt beschouwd als een alternatieve geneeswijze, maar veel moderne chiropractors gebruiken chiropractie om de traditionele medische behandeling aan te vullen. Chiropractors bieden soms ook versterkende oefeningen en gezonde leefstijl aanbevelingen.

VOORDELEN VAN HET ZIEN VAN EEN CHIROPRACTOR

Behandeld worden door een chiropractor levert een aantal grote voordelen op.

Chiropractische zorg is vooral effectief gebleken bij behandeling van rugklachten, met name lage rugpijn. Het is niet verrassend dat rugpijn een van de meest voorkomende redenen is dat mensen hulp van een chiropractor zoeken. Mensen die lijden aan nekpijn, waaronder nekpijn als gevolg van een whiplash, kunnen ook profiteren van de technieken die worden uitgevoerd door een chiropractor. Een ander belangrijk voordeel van chiropractie is dat er geen medicatie wordt gebruikt, wat betekent dat er geen bijwerkingen zijn. Chiropractische behandeling is ook zeer individueel van aard, en niet alleen een ‘algemene’ behandeling – een chiropractor zal een reeks technieken toepassen (er zijn er meer dan 150) die passen bij de unieke lichaamssamenstelling van een individu.

HOE HELPT EEN CHIROPRACTOR ECHT?

Hoewel wordt gezegd dat chiropractie in staat is om bepaalde aandoeningen en kwalen te behandelen, is chiropractie daadwerkelijk effectief? Studies hebben aangetoond dat chiropractische zorg effectief is voor de behandeling van rugpijn. Ander onderzoek wijst op de effectiviteit ervan voor andere aandoeningen als nekpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn.

Zoals met vrijwel alle behandelingen heeft chiropractie echter beperkingen en hoeft de behandeling niet noodzakelijk voor alle patiënten effectief te zijn. Hoe effectief chiropractie is, hangt ook af van het lichaam van een persoon, zijn leefstijl en hoelang de klachten al aanwezig zijn. Sommige mensen reageren minder goed op de behandeling, net zoals sommige mensen niet goed reageren op bepaalde reguliere medische behandelingen.

IS CHIROPRACTIE VEILIG?

Omdat chiropractie draait om de aanpassing/adjustment van spieren en het skelet (met name de wervelkolom), is een vraag die mensen vaak stellen “doet chiropractie pijn?” en “is chiropractie veilig?”. Bij het Chiropractische adjustment wordt soms een korte pijn ervaren, meestal is het meer ongemak dan pijn. En na het adjustment ervaart men vaak een opgelucht gevoel, alle stress vloeit uit het lichaam weg. Als het gaat om de veiligheid van chiropractie, beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie chiropractische behandeling als veilig, mits deze wordt toegepast door een gekwalificeerde en ervaren chiropractor. In Nederland zijn gekwalificeerde chiropractors aangesloten bij een beroepsvereniging (bijvoorbeeld DCF of NCA).

WAT DOET EEN CHIROPRACTOR TIJDENS HET EERSTE BEZOEK?

Het eerste consult bij een chiropractor lijkt veel op het bezoeken van een reguliere arts. Het vereist het invullen van een formulier over uw medische geschiedenis. Dit zal de chiropractor gebruiken bij zijn beoordeling. Het onderzoek omvat vragen over de pijn of het ongemak die u ervaart, evenals lichamelijk onderzoek dat de rug, nek, test van spierkracht, reflexen en bewegingsbereik omvat. Tijdens het onderzoek zal de chiropractor hoogstwaarschijnlijk vragen stellen over pijn of ongemak in bepaalde gebieden.

Zodra het onderzoek is voltooid, zal hij of zij een behandelplan opstellen dat adjustments, algemene gezondheidsaanbevelingen en de uiteindelijke doelen van de behandeling omvat.

HOE VAAK MOET U EEN CHIROPRACTOR ZIEN?

In Nederland duurt het eerste consult bij een chiropractor ongeveer 45 tot 60 minuten. Daarna zijn sessies van 5 tot 20 minuten gebruikelijk, afhankelijk van de individuele conditie van de patiënt. Hoe vaak u een chiropractor moet bezoeken, hangt ook af van uw situatie. Als u preventief komt en gewoon zeker wilt weten dat alles in orde is, volstaat eens per maand. Als u echter voor het eerst wordt behandeld door een chiropractor en als u pijnklachten heeft, kan de frequentie variëren van twee- tot driemaal per week tot eens in de paar weken gedurende een bepaalde periode.

HOEVEEL KOST HET OM EEN CHIROPRACTOR TE ZIEN?

Een bezoek aan een chiropractor in Amsterdam kost meestal tussen de € 50 en € 60, terwijl een eerste consult gewoonlijk tussen de € 80 en € 90 ligt. Het goede nieuws is dat sommige, zo niet alle, van deze vergoedingen gewoonlijk deels worden gedekt door uw aanvullende Nederlandse zorgverzekering. Chiropractie is in elk geval altijd een goede investering in uw gezondheid.